MUNICIPIUL FAGARAS

Prezentare generala

Istoricul orasului

Cetatea Fagaras

Muzeul Fagaras

Bisericile din Fagaras

TUR Virtual Fagaras

 
 
 
HARTA FAGARASULUI

 

 
 

 
 
 

ADRESE WEB UTILE

Presedintele României

Senatul României

Camera deputatilor

Guvernul României

Ministere

Institutii publice

Ministerul Internelor si Reformei Administrative

Istoricul orasului

"Ca sa vezi si sa intelegi ce a fost si ce este Fagarasul, cetatea, orasul si imprejurimile, trebuie sa urci

pe Dealul Calborului sau pe Dealul Galatiului. Privelistea ce ti se desfasoara in fata e de neuitat..."
Ioan Esan - "Vulturii Carpatilor"

 

     Făgăraşul de astăzi se înfăţişează turistului venit aici ca un oraş în care, alături de locuri si monumente evocatoare pentru îndelungata si zbuciumata sa istorie, sunt prezente, la tot pasul, prefacerile structurale petrecute în ultimii ani.
    

     Veacuri de-a rândul micul târg s-a aflat în umbra falnicei cetati medievale ce a rezistat numeroaselor asedii la care a fost supusa; furia neputinţei de a cuceri puternicele ziduri si bastioane s-a întors asupra aşezării, pârjolită astfel în repetate rânduri. Adăugând la toate acestea molimele care au bântuit-o, desele revărsări ale Oltului, precum si un adevărat cortegiu de vitregii ale veacurilor de asuprire avern conturata imaginea generala a existentei acestei aşezări mult si greu încercata de-a lungul istoriei.
 

     Nu este de mirare faptul ca nu mai poate fi gasita în picioare, în afara cetăţii, vreo alta construcţie mai veche decât secolul al XVII-lea. Distrugerile repetate au făcut ca zestrea de monumente istorice databile în secolele al XVII-lea si al XVIII-lea sa fie destul de săraca, ceea ce face ca dominanta arhitectonica (mai ales a centrului oraşului si a zonei din jurul cetăţii) sa fie constituita din edificii ridicate în a doua jumătate a secolului al Xix-lea si la începutul veacului nostru, între acestea, ici acolo, la o privire fugara abia mai pot fi desluşite, dincolo de repetatele modernizări, si cele câteva clădiri ramase pana la noi din veacul al XVIII-lea.
 

 

 

     In timpul călătoriei sale în Transilvania, Nicolae Iorga vedea, într-o dimineaţa a anului 1906, Făgăraşul, „cu apa săraca a râului sau limpede (Berivoiul) care-si încreţeşte mersul încetinel subt podurile de lemn care tremura, cu uliţele nespus de prăfoase, cu movilitele caselor de gospodărie smerita. în piaţa se fălesc zidiri noua...", - piaţa care nu era alta decât ceea ce numim astăzi centrul vechi al oraşului si care vinerea se umplea de forfota târgului săptămânal.
 

 

 

     Amplul program de sistematizare a Făgăraşului a prevăzut construirea unui centru civic într-un perimetru situat în zona de sud-vest a cetăţii; aceasta amplasare, în situaţia în care vechiul centru a fost păstrat, oferă vizitatorilor posibilitatea de a parcurge, pe o suprafaţa restrânsă si într-un timp relativ scurt, etape ale vechii si noii istorii a localităţii; în acest triunghi format de fosta piaţa, cetatea de piatra si noul centru civic se poate realiza o călătorie prin vreme, de la aşezarea dominata de viata feudala la micul târg de odinioară si la modernul municipiu de astăzi.

 

 

 

 

 

Click AICI pentru mai multe poze

 

Copyright © 2006 - 2008. Primaria Municipiului Fagaras. Toate drepturile rezervate.
Concept si grafica : Marius Moruz | Programare Web realizata de: hDesign.ro