MUNICIPIUL FAGARAS

Prezentare generala

Istoricul orasului

Cetatea Fagaras

Muzeul Fagaras

Bisericile din Fagaras

TUR Virtual Fagaras

 
 
 
HARTA FAGARASULUI

 

 
 

 
 
 

ADRESE WEB UTILE

Presedintele Romāniei

Senatul Romāniei

Camera deputatilor

Guvernul Romāniei

Ministere

Institutii publice

Ministerul Internelor si Reformei Administrative

Muzeul Fagaras

 

"Ca sa vezi si sa intelegi ce a fost si ce este Fagarasul, cetatea, orasul si imprejurimile, trebuie sa urci

pe Dealul Calborului sau pe Dealul Galatiului. Privelistea ce ti se desfasoara in fata e de neuitat..."
Ioan Esan - "Vulturii Carpatilor"

 

     Muzeul Tarii Fagarasului "Valer Literat" este muzeul unei intinse zone istorice si etnografice, al unei bogatii de documente si marturii despre locuitorii Tarii Fagarasului.

     A fost infiintat in anul 1923 pe baza colectiei etnografice a profesorului Valeriu Literat (1885-1972), reprezentant de frunte al vietii culturale din orasul Fagaras, din perioada interbelica. La inceput muzeul din Fagaras a functionat sub egida "ASTREI" si in custodia colectionarului, pana in 1951, cand i-a fost atribuit un sediu stabil si a primit statutul de istitutie de stat.

     In anul 1973 muzeul orasenesc a fuzionat cu sectia muzeala, ce fusese infiintata, inca din 1968, in Cetatea Fagarasului si afiliata, o vreme, Muzeului Brukenthal din Sibiu.

     Pana in anul 1981 s-a numit Muzeul "Cetate Fagaras", si de la aceasta data si pana in 2004 s-a numit "Muzeul Tarii Fagarasului", iar din 2004 pana in prezent poarta denumirea de Muzeul Tarii Fagarasului "Valer Literat". Prestigioasa institutie de cultura fagaraseana, Muzeul Tarii Fagarasului "Valer Literat" s-a imbogatit in timp cu obiecte valoroase. Muzeul desfasoara o continua activitate de cercetare istorica si etnografica a zonei, de imbogatire, conservare si valorificare stiintifica a patrimoniului colectat de pe teritoriul Tarii Fagarasului.

     De profil mixt (istorie, etnografie si arta), Muzeul Tarii Fagarasului "Valer Literat" cuprinde in patrimoniul sau o mare varietate de colectii, precum cele de: arheologie, arme, numismatica, cahle, carte romaneasca, documente, lapidarium, glajarie, arta decorativa si plastica, ceramica populara, port popular, tesaturi, obiceiuri, icoane pe sticla, oua incondeiate, arta lemnului, lemn-os-fier, mestesuguri, s.a.

     Expozitia de baza reprezinta evolutia civilizatiei Tarii Fagarasului intr-o insusire de documente si evenimente semnificative.

     In functie de continutul patrimoniului sau, expozitia de baza a muzeului a fost structurata pe trei sectiuni:

     1. Istoria Tarii Fagarasului: arheologie, epoca medievala, epoca moderna si arme (in Turnul Donjon);

    2. Etnografia Tarii Oltului: ceramica, tesaturi, port popular, interior taranesc, icoane, etc.

     3. Galeria de sculptura Virgil Fulicea (1907-1979), aflata in Sala Dietei.

     Dimensiunile si importanta colectiilor pe care le detine muzeul, presupun extinderea acestuia in viitor.

Sala de istorie medie

     Tara Faragarasului, unul din cele mai intinse si bogate domenii feudale ale Transilvaniei, s-a aflat intre 1368-1464, in posesia domnilor Tarii Romanesti, ca feud acordat de regii maghiari.

     Dupa succedarea mai multor stapani, intra in posesia principilor Transilvaniei pana in 1696, cand va trece in proprietatea coroanei habsburgice.

     Expozitia de istorie medievala a Tarii Fagarasului incearca sa ilustreze principalele evenimente ale perioadei si cele mai reprezentative monumente din zona: cetatea de la Breaza, bisericile fortificate sasesti, manastirea cisteriana de la Carta si ctitoriile brancovenesti.

Sala de istorie moderna

     Sala de istorie moderna a Muzeului Tarii Fagarasului "Valer Literat" surprinde cele mai importante momente ale istoriei Romaniei, cu aplicare zonala (Revolutia de la 1848 / 49, Independenta Romaniei - 1877 / 78, Primul Razboi Mondial - 1916 / 18, Marea Unire - 1 dec. 1918), dar si aspecte legate de cultura, scoala si lupta pentru unitate nationala a romanilor fagaraseni.

     Un segment important il constituie istoria breslelor locale, majoritatea romanesti, cu o evolutie indelungata (1597-1872), dar si cu repercusiuni deosebite asupra aspectelor economice, sociale, politice, culturale si religioase ale acestui tinut distinct - Tara Fagarasului.
 

Sala de ceramica

     Sala de ceramica prezinta mestesugul si arta ceramica din centrul si sud-estul Transilvaniei, ale carei produse au circulat in zona Tarii Fagarasului. Sunt piese realizate in centre sasesti (Sibiu, Drauseni, Nemsa, Carta, etc.), maghiare si secuiesti (Ocna Sibiului, Turda, etc.) si romanesti (Noul Roman, Fagaras).

Sala de port. Interior taranesc

     Cea de-a doua sala de etnografie cuprinde in afara textilelor si a portului sasesc, maghiar si romanesc din zona si un interior taranesc din satul Dragus a carei caracteristica principala este armonia dintre volum (dat de mobilier) si culoare (data de textile).

Sala de arta religioasa

     Sala de arta religioasa (taraneasca si culta) prezinta valoroase icoane pe sticla, in special din centrele fagarasene, picturi pe panza, usile imparatesti ale Altarului Evanghelic din Cincsor, carti, cruci de mana, etc.

Sala de arme

     In sala de arme a muzeului sunt expuse piese cat mai reprezentative pentru a ilustra evolutia echipamentului militar intre secolele XIII-XIX, grupate pe 2 categorii: arme albe (ofensive si defensive) si arme de foc
 

Galeria de sculptura "Virgil Fulicea"

     Galeria de sculptura "Virgil Fulicea", pune in evidenta cele mai importante lucrari ale donatiei facuta de catre acest deosebit artist plastic contemporan fagarasean.

    Indiferent de materialul folosit - gips, gips patinat, bronz, alabastru, s.a., toate aceste piese denota maiestria artistului, munca elaborata si stilul personal care l-au caracterizat de-a lungul intregii cariere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click AICI pentru mai multe poze

 

Copyright © 2006 - 2008. Primaria Municipiului Fagaras. Toate drepturile rezervate.
Concept si grafica : Marius Moruz | Programare Web realizata de: hDesign.ro