ETNOGRAFIE
Etnografie
Gospodaria taraneasca
Ocupatii si mestesuguri
Instalatii traditionale
Costumul popular
Obiceiuri traditionale
Gastronomia
 
 
 
NATURA
Prezentare
Relieful - muntii
Clima
Hidrografia
Vegetatia - flora
Fauna
Rezervatii naturale
 
 
 
SPIRITUALITATE
Spiritualitate
Mănăstirea Berivoi
Mănăst. Breaza si Bucium
Mănăstirea Cârţişoara
Mănăstirea Dejani
Mănăstirea Faget si Boholt
Mănăst. Sâmbăta de Sus
Biserici fortificate
 
 
 
TURISMUL
Prezentare generala
Agroturism si turism rural
Turism ecumenic
Turism ecvestru
Atractii turistice
 
 
 
HARTA FAGARASULUI

 

 
 
 
ADRESE WEB UTILE
Presedintele României
Senatul României
Camera deputatilor
Guvernul României
Ministere
Institutii publice
Ministerul Internelor si Reformei Administrative

Mănăstirea Faget si Boholt

       "...satul este icoana vesniciei, a paradisului în care Dumnezeu a asezat pe primii oameni cu porunca: 'Cresteti si va înmultiti si stapâniti pamântul ' ".
I.P.S. Serafim Joanta - Arhiepiscop de Berlin

 

     Situata în apropierea imediata a Făgăraşului, mănăstirea se reconstruieşte în prezent în pasunatul „Făget" pe vârful dealului cunoscut de localnici ca „Dealul Crucii" sau „Matahuiul".
     Existenta unei mănăstiri ortodoxe de călugări pe teritoriul satului Boholt este atestata documentar de înscrisurile ce consemnează distrugerea a peste 60 de mănăstiri din Transilvania de către generalul Buccow în anul 1761. întinsele terenuri de păduri si pasuni ce aparţinuseră mănăstirii au fost confiscate si repartizate satelor din jur. în locul unde fusese mănăstirea se afla o troiţa îngrijită de săteni. Călugării din mănăstire au fost alungaţi si o parte s-au stabilit în Boholt. Materialul lemnos provenit din demolarea mănăstirii a fost folosit la construirea unei bisericuţe (ce a existat pana prin 1930-1940) în cimitirul satului. în tinda bisericii din Boholt se afla si azi o cruce de lemn masiv de stejar adusa de la mănăstirea din „Făget".
     Reconstruirea mănăstirii a fost o problema ce i-a frământat mereu pe localnici, dar abia în 1993 au început demersurile necesare. Din cauza alunecărilor, fostul teren unde era mănăstirea nu mai era potrivit unei construcţii. Străbătând întregul „Făget", locuitorii au ales ca loc de reconstrucţie vârful „Dealului Crucii", iar în mai 1994 s-a pus piatra de temelie a mănăstirii cu hramul „Naşterea Maicii Domnului" . Terenul actual al mănăstirii a fost donat de câteva familii din Boholt. Bisericuţa de lemn s-a sfinţit cu hramul „Sf. împăraţi Constantin si Elena" în 21 mai 2000.
     Un merit deosebit îl au Maica Stareţa Teodora si monahia Pantelimona care au muncit la tot ce se afla azi la mănăstire, cu multa pricepere si dăruire. Construcţia bisericii mari si a dependinţelor a început în vara anului 2000.

 

 

     

 

Copyright © 2006 - 2008. Primaria Municipiului Fagaras. Toate drepturile rezervate.
Concept si grafica : Marius Moruz | Programare Web realizata de: hDesign.ro