ETNOGRAFIE
Etnografie
Gospodaria taraneasca
Ocupatii si mestesuguri
Instalatii traditionale
Costumul popular
Obiceiuri traditionale
Gastronomia
 
 
 
NATURA
Prezentare
Relieful - muntii
Clima
Hidrografia
Vegetatia - flora
Fauna
Rezervatii naturale
 
 
 
SPIRITUALITATE
Spiritualitate
Mănăstirea Berivoi
Mănăst. Breaza si Bucium
Mănăstirea Cārţişoara
Mănăstirea Dejani
Mănăstirea Faget si Boholt
Mănăst. Sāmbăta de Sus
Biserici fortificate
 
 
 
TURISMUL
Prezentare generala
Agroturism si turism rural
Turism ecumenic
Turism ecvestru
Atractii turistice
 
 
 
HARTA FAGARASULUI

 

 
 
 
ADRESE WEB UTILE
Presedintele Romāniei
Senatul Romāniei
Camera deputatilor
Guvernul Romāniei
Ministere
Institutii publice
Ministerul Internelor si Reformei Administrative

Agroturism si turism rural

"Īn contrast de necrezut cu vitregia istoriei (...) este frumusetea tarii prin care Oltul

se duce spre apus." Geo Bogza - "Cartea Oltului"

 

     Numeroase sate din Romānia dispun - prin cadrul lor pitoresc deosebit si prin gospodăriile lor confortabile, cu oameni ospitalieri si meşteşugari talentaţi - de un potenţial turistic aparte.
     Agroturismul este o forma de turism - relativ recenta in Romānia - ce a apărut din necesitatea găsirii unor soluţii de creştere a veniturilor gospodăriilor rurale prin valorificarea potenţialului lor economic. Acest potenţial se refera atāt la excedentul de cazare existent in gospodăria ţărăneasca -pregătit si amenajat special pentru primirea de oaspeţi - cat si la bunurile si serviciile oferite de aceasta spre consumul persoanelor care vin in mediul rural pentru relaxare, odihna si agrement.
     In funcţie de ambientul natural, cultural si folcloric al regiunii, serviciile agroturistice oferite de gospodăriile ţărăneşti pot varia de la servirea mesei, servicii de insotire si călăuza turistica pe anumite trasee sau iniţiere in anumite meşteşuguri tradiţionale, la posibilitatea practicării unor sporturi sau asistării la o serie de obiceiuri tradiţionale din gospodărie, localitate sau zona (şezători, hore săteşti, colinde, hramuri bisericeşti, tārguri tradiţionale, spectacole folclorice, etc).
 

   

 

     Ferma agroturistica este o structura de primire pentru găzduire si servirea mesei ce funcţionează in cadrul unei gospodarii ţărăneşti si care asigura alimentaţia turiştilor cu produse proaspete din surse proprii si locale.
     In prezent, agroturismul īn Tara Făgăraşului este la īnceput de drum. Chiar daca locuitorii acestei regiuni au īnceput sa īnţeleagă oportunitatea dezvoltării unei astfel de forme de turism, fermele agroturistice din Tara Făgăraşului nu sunt īncă intrate īn circuitul turistic.
 

   

 

     Turismul rural are o sfera de cuprindere mai larga decāt agroturismul si dispune de o structura funcţionala de servicii si cazare eterogena. Aceasta formula de turism este promovata de structuri special amenajate, in jurul cărora se desfăşoară activităţi de turism specializate. Veniturile obţinute au un caracter permanent, iar serviciile sunt asigurate de un personal angajat si specializat. Dintre structurile turismului rural fac parte : pensiuni turistice, moteluri, camping-uri, tabere şcolare, sate de vacanta, tabere de creaţie artistica sau pentru activităţi ecologice.
 

   

 

     Pensiunile turistice sunt structuri de primire pentru găzduire si primirea mesei care funcţionează in locuinţele cetăţenilor sau in clădiri independente si care asigura, in spatii special amenajate, cazarea turiştilor si servicii de pregătire si servire a mesei.
     In Tara Făgăraşului , astfel de pensiuni pot fi īntālnite pe Valea Sāmbetei, Valea Dejani, Valea Breaza sau Sebeş, īn apropierea Făgăraşului. Cāteva exemple īn aceasta direcţie ar putea fi :
     Complexul "Nicodor" si Pensiunea "Ana" - situate pe Valea Sāmbetei, īn locuri liniştite si primitoare, oferă turiştilor excelente condiţii de cazare, precum si posibilitatea petrecerii timpului liber descoperind frumuseţile muntelui ; acces din localitatea Sāmbăta de Jos (14,5 km din DN1) sau din oraşul Victoria (11 km pe drumul forestier).
 

   

 

     Cabana Dejani - relaxare totala īntr-o ambienta deosebita, aer curat si atmosfera de vis ; acces din Fagaras, pe drumul ce trece prin satele Hurez si Sasciori, se ajunge īn satul Dejani, de unde se urca puţin spre munte.
 

   

 

     Pensiunea "Valea Căruntei 14" si Pensiunea "Coitii Brezei" - situate īn apropierea satului Breaza (70 km de Braşov, 20 km de Fagaras), aproape de pădure, oferă un cadru intim si liniştit, excelente condiţii de cazare si posibilitatea de a face excursii īn zona muntelui sau pe Valea Prahovei.
 

   

   

 

     Nu sunt decāt cāteva - dar dintre cele rnai reprezentative - pensiuni turistice din zona Tarii Făgăraşului. Turiştii au ocazia de a descoperi si altele vizitānd zona.

 

Copyright © 2006 - 2008. Primaria Municipiului Fagaras. Toate drepturile rezervate.
Concept si grafica : Marius Moruz | Programare Web realizata de: hDesign.ro